Sandalye Bulamadılar Fabrikasını Kurdular

1dk okuma

Ev için sandalye arıyorduk. Bulamayınca ürettik diyen Atasay çifti, ayda 10 bin adet üretim yapıyor, yüzde 20`sini ihraç ediyor. 1992 yılında evlenmeye karar veren Bahar ve Talip Aysan, bu kararlarının hayatlarını tamamen değiştireceğini bilmiyorlardı. Evlerine mobilya bakmak için yollara düşen çift, bir türlü istedikleri tarzda ve fiyatta sandalye bulamayınca, Madem ucuz ve yerli sandalye yok, kendimiz üretelim diyerek üretmeye karar verdi. Tek bir modelle işe başlayan Aysanlar, şimdi ayda 10 bin adet sandalye üretip yüzde 20`sini de İngiltere`den Kanada`ya kadar birçok ülkeye ihraç ediyor. B&T (Bahar&Talip) markasının piyasada yabancı markalarla karıştırılmasını başarılarının bir kanıtı olarak gösteren Aysanlar ile hedeflerini konuştuk.


* Neden sadace sandalye ve masa üretiyorsunuz?

Türkiye`de masa ve sandalye mobilyanın bir parçası olarak görülüyor. Ama mobilya kadar önemsenmiyor. Biz evlenirken en çok masa ve sandalye alırken zorlandık. Sonra da bu işin mobilyadan ayrı yapılmasına karar verdik ve sadece masa-sandalye üretmeye karar verdik. İlk başladığımızda tek bir model üretiyorduk. Çünkü yeterli sermayemiz yoktu. Şimdi 200`ü aşkın modelde seri üretim yapıyoruz. Bugüne kadar 1.500 civarında ürün geliştirdik.

* 8 yılda nereye geldiniz?

İnsanlar bizim yabancı marka olduğumuzu düşünüyor. Çünkü çizgilerimiz uluslarası modellerle yarışabilecek düzeyde. Türk ve İtalyan tasarımcılarla çalışıyoruz. Her yıl 60 yeni model yaratıyoruz. Çağlayan`da küçük bir atölyede başladık. Şimdi Çekmeköy`de yıllık 120 bin adet kapasitesi olan bir fabrika var.

* Yurtdışına satış yapmak zor mu?

Biz iyi bir çizgi yakaladık. Artık Kanada, İngiltere ve Dubai`de bayiliklerimiz var. Kanada üzerinden ABD`ye de ürün gönderiyoruz. Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Bu nedenle kapasite artırımına gidiyoruz. Aylık 10 bin sandalye olan kapasite 30 bine çıkacak. Kapasitenin artması ile ihracata daha fazla pay ayırabileceğiz.


BERNA YILMAZ`IN SANDALYECİSİ;

* Daha çok hangi kesime hitap ediyorsunuz?

Hem ev, hem ofislere hitap eden ürünlerimiz var. Biz, ANAP lideri Mesut Yılmaz`ın eşi Berna Yılmaz`a da, çok daha alt gelir grubundan insanlara da sandalye sattık. Bunun yanı sıra banka, holding, televizyon, sinema, otel ve hastanelere de ürün veriyoruz. Her yıl yüzde 30 büyüyoruz. Mobilyaya girmeyi düşünmüyoruz. Ancak sehpa, konsol, küçük dolap, askılık gibi tamamlayıcı ürünler de yapmaya başladık. Ofis ve plazaların artması ile birlikte pazar çok büyüdü. Bizim gibi 500 firmayı kaldırabilecek durumda.(SABAH)

Haberle ilgili daha fazlası: